Vad gäller vid viltolycka?
Vid viltolyckor i Sverige har vi den s.k. jaktförordningen, som innebär att den som har kört på vissa djur måste märka ut platsen där olyckan har skett och göra en polisanmälan. Med vissa djur menas: björn, hjort, lo, mufflonfår, järv, rådjur, vildsvin, varg, utter, älg, örn.Tänk på att du alltid måste göra en anmälan, alltså även om du inte kan se att djuret är skadat!
Vad händer om man inte anmäler viltolycka?
Om du har varit med om en viltolycka och inte anmäler den till polisen, riskerar du böter och det är dessutom straffbart att inte göra en anmälan.
Vad ska man uppge vid viltolyckor i Sverige?
När du ringer in till polisen för att anmäla din viltolycka, ska du uppge följande:
- Dina personuppgifter och uppgifter om ditt fordon
- Berätta var olyckan har skett (ort, vägens namn)
- Vilken typ av djur som har varit inblandat i olyckan och djurets skick, men även om djuret finns kvar på platsen eller om det har försvunnit.
Hur ska man märka ut olycksplatsen vid viltolycka i Sverige?
Det absolut viktigaste är att du lämnar spår efter dig, och det spelar inte så stor roll hur du gör det. Du kan lägga en halsduk eller tröja på platsen, det viktigaste är att polisen kan se var olyckan har skett. Det kan vara en bra idé att beställa viltremsa, som är en speciell markeringsremsa för att peka ut olyckans plats.
Säkerhet vid lastning av skadat vilt
Viltolyckor är olyckliga och oförutsedda händelser som kan inträffa på vägarna, särskilt i regioner där vilda djur ofta korsar trafikerade vägar. I vissa länder finns det regleringar som tillåter personer som varit involverade i en sådan olycka att ta hand om det skadade eller döda djuret. Anledningarna kan variera, men det kan handla om att utnyttja köttet, förhindra ytterligare skador på andra fordon eller helt enkelt hantera situationen på plats. I Sverige ska du inte transportera eller flytta ett dött djur på egen hand, men om du skulle vara på plats när jägaren kommer fram kan det vara bra att ha lite grundläggande förståelse för hur det hela går till.
- Förberedelser för lastning: Först och främst bör man säkerställa att djuret är dött innan man försöker lasta det. Ett skadat djur kan vara oförutsägbart och farligt. Om möjligt, använd handskar och annan skyddsutrustning när du hanterar djuret.
- Säkra lasten: När djuret är lastat på eller in i fordonet, är det av yttersta vikt att det säkras ordentligt. Oavsett djurets storlek kan dess rörelse under transport vara farlig, både för föraren och för andra trafikanter. Här kan hjulsurrning och andra spännband komma till användning. De kan fästas runt djuret och anknytas till fordonets ankarpunkter för att hålla lasten på plats.
- Försiktighet på vägen: Efter lastning och säkring, bör man köra försiktigt och vara extra medveten om lastens vikt och hur den kan påverka fordonets manövrerbarhet, särskilt i kurvor eller vid plötsliga inbromsningar.
- Avisering: Om du transporterar ett större djur, som en älg eller hjort, kan det vara klokt att markera fordonet med en varningsskylt eller liknande för att upplysa andra trafikanter om den ovanliga lasten.